Порівняння
Робота офіса: Пн-Вт 8:00 - 17:00 Отримання товару: Пн-Вт 8:00 - 17:00
Експерт з безпеки
з 1994 року!

Новини

12.01.2018

Основні ризики і небезпеки при роботі в замкнутому просторі


zamknutoe-prostranstvo.jpgПростір, вільний вхід або вихід з якого обмежений, називається замкнутим. Як правило, замкнутий простір не призначається для довготривалого перебування в ньому людини, а швидке переміщення і повітрообмін в ньому також ускладнені. Приклади замкнутих просторів: колодязі, резервуари, цистерни, підвали, колектори, виробничі ходи, люки, тунелі тощо.

У замкнутому просторі найбільше слід остерігатися порушення нормального процесу дихання, над яким в таких умовах можна легко втратити контроль. При цьому одна з головних проблем полягає в тому, що для визначення складу газоповітряної суміші необхідно мати відповідне вимірювальне обладнання. Найчастіше в цих цілях використовуються газоаналізатори. Їх застосування при виконанні робіт на подібних об'єктах входить в число обов'язкових процедур по екіпіровці персоналу. На жаль, на практиці цим правилом іноді нехтують, що може призвести до трагічних наслідків.

Якщо вміст кисню в повітрі стає нижче мінімально необхідного безпечного рівня (19,5%), це може викликати незворотні порушення здоров'я людини, а в деяких випадках і смерть. Зниження вмісту кисню в замкнутому просторі, як правило, має цілком певні причини:
  • процеси горіння, при яких поглинається кисень;
  • корозія металевих поверхонь;
  • процес розкладання органічних елементів (наприклад, останки мертвих тварин, несвіжі продукти і ін.);
  • заповнення замкнутого простору важкими газами, що приводить до витіснення кисню.

Малий рівень кисню призводить до порушень в роботі центральної нервової системи, перебоїв з диханням і різкої втрати сил. У такій ситуації людині необхідно терміново забезпечити доступ свіжого повітря і надати негайну медичну допомогу для уникнення наслідків "кисневого голодування".

Наступним варіантом небезпечного розвитку подій в замкнутому просторі може бути об'ємний вибух. Викликати вибухову реакцію здатна пилоповітряна суміш, до складу якої входять дрібнодисперсні частинки горючих матеріалів і речовин (дерево, гази і ін.). Фактично це пил, проте при досягненні відповідної концентрації наслідком може стати хімічний вибух. Саме тому критично важливо виключити появу в замкнутому просторі будь-яких джерел іскріння і загорання.

Також необхідно контролювати наявність і зміст в повітрі отруйних газів. Найчастіше в подібних ситуаціях доводиться стикатися з такими різновидами: чадний газ, сірководень, метан. Їх підвищена концентрація, в разі відсутності індивідуальних засобів захисту, за дуже короткий час призводить до втрати свідомості і смерті.

Основні правила безпеки

  • планувати роботи і будь-яку діяльність в замкнутих просторах слід в тих випадках, якщо відсутня можливість виконати ті ж дії без участі людини;
  • повинні бути відключені будь-які джерела енергії і доступні комунікації;
  • забезпечити постійний контроль чистоти повітря і вмісту кисню;
  • провести заземлення наявного обладнання та ємностей;
  • підготувати страхуючий персонал до дій в надзвичайних ситуаціях.

Ми працюємо з Брендами

x
OK