Порівняння
Робота офіса: Пн-Вт 8:00 - 17:00 Отримання товару: Пн-Вт 8:00 - 17:00
Експерт з безпеки
з 1994 року!

Новини

Основні різновиди респіраторів, їх класифікація
15.04.2020

Основні різновиди респіраторів, їх класифікація

Захистити дихальні шляхи від негативного впливу газу, пару, пилу та ін. шкідливих домішок допоможуть респіратори (ЗІЗОД). Практичне застосування вони знаходять у медицині, на виробництві, при військових операціях і т.д. Найпоширеніший вид - ватно-марлева пов'язка. Але, захистити від високої концентрації запиленості вона не в силах. ЗІЗОД без фільтрів можна використовувати, коли концентрація пилу не перевищує 100 мг на кубічний метр. Фільтри забезпечують захист від високої концентрації аерозолів з показником 400 мг на кубічний метр. Невелика вага і відсутність дискомфорту під час дихання - головні переваги респіраторів. Викид у повітря високої концентрації токсичних речовин знижує ефективність використання ЗІЗОД. Якщо є ризик проникнення токсинів через шкірний покрив варто використовувати протигази та спецодяг.

Про класифікацію респіраторів поговоримо далі.

За призначенням виділяють:

1. Протипилові. Допоможуть захистити дихальні шляхи від шкідливого впливу диму, туману, пилу. В якості фільтруючого матеріалу використовується тонке волокно.
2. Протигазові. Ефективно захищають від отруйних парів бензинового, керосинового, спиртового походження, хлору. При даних показниках можна використати патрон ЗІЗОД марки «А», від неорганічних парів - марки «В». Патрон марки «Е» використовують проти випарів ядовитих газів; проти випарів сірководню / аміаку - варто скористатися патроном марки «К».
3. Газо-пилозахисні. Позбавлять від потрапляння в дихальні шляхи шкідливих парових, газових, пилових домішок, які одночасно можуть перебувати в повітрі.

Пристрої за типом:

1. Напівмаска з фільтром. За конструкцією ЗІЗОД поділяють: напівмаски (конверторний тип), формованої та неформованої напівмаски (фільтруюча). Напівмаски з фільтром мають певний клас захисту:

● FFP 1 - фільтрація до 4 ПКД;

● FFP 2 - до 12 ПКД;

● FFP 3 - до 50 ПКД.

2. ЗІЗОД виглядає як напівмаска з клапанами для дихання і фільтрами для очищення. Фільтри/сорбенти змінюються періодично.

За тривалістю використання:

1. Одноразові. Підійдуть тільки на один раз використання. Як правило це протипилові ЗІЗОД.
2. Багаторазові. Завдяки можливості змінювати фільтри, респіратори можна використовувати неодноразово (приклад РПГ-67). Позначаються ЗІЗОД неоднаково, але збіг з маркою патрона - 100% (маркування на кришці). Патрони класифікують за наявності певних речовин в сорбентах.

За типом захисного пристрою:

1. Фільтруючі. Очищення відбувається через спеціальний фільтруючий шар. Самі ж фільтри залежать від розмірів забруднених частинок. Інформація про це, області їх використання, повинна бути в інструкції.
2. Подача повітря від балона (автономний / індивідуальний) або спеціального патрона (повітря виникає за допомогою хімічної реакції). Респіратори відрізняються високим рівнем захисних властивостей, завдяки повітряному підпору під маскою. Їх використання потрібно в особливо небезпечних зонах зараження.

Ще є комбіновані. Поєднують в собі якості перших двох видів ЗІЗОД.

Респіратор: як вибрати?

Визначтеся з розміром. Заміряйте відстань від поглибленої точки на переніссі до нижньої точки на підборідді.

Що потрібно зробити під час примірки:

● оглянути респіратор на наявність пошкоджень, його справності;
● надягаючи засіб захисту, переконайтеся, що носова частина і підборіддя знаходяться повністю в масці;
● дві тасьми повинні бути правильно розміщені на голові (одна розміщується на тім'ячку, друга - на потилиці) і регулюватися;
● носова частина не повинна бути занадто затиснута;
● оціните щільність ЗІЗОД. Прикрийте рукою/рушником клапан видиху. Спробуйте видихнути. «Витікання» повітря з-під маски відсутнє - герметичність надійна. При негативному результаті, слід трохи збільшити щільність затискачів носової частини.

Після тестування респіратор загортається в оригінальний пакет і відправляється на зберігання.

Періодично, бажано перевіряти щільність ЗІЗОД. Під напівмаскою можлива поява вологи. Щоб її видалити, досить нагнути голову, після чого волога вийде через видихальний клапан. У тих випадках коли вологи багато і є можливість зняти ЗІЗОД на одну або дві хвилини, можна скористатися таким шансом, щоб протерти напівмаску.

Такі практичні поради допоможуть всім при виборі надійного і якісного респіратора.


Ви можете самостійно обрати засоби захисту органів дихання або скористатися допомогою експертів.

Контактні телефони: 0 800 500 388, +38 044 390 77 86


Ми працюємо з Брендами

x
OK