Порівняння
Робота офіса: Пн-Вт 8:00 - 17:00 Отримання товару: Пн-Вт 8:00 - 17:00
Експерт з безпеки
з 1994 року!

Новини

25.07.2013

Промисловий шум: що це і коли він становить небезпеку?


Слухові відчуття людини є дистантними відчуттями, які грають дуже велику роль нашому житті. За допомогою них ми маємо можливість чути мову, а також спілкуватися з оточуючими, тому коли люди втрачають слух, здебільшого вони втрачають і здатність говорити. Кожному з нас треба прислухатися до добрих порад, коли йдеться про можливість добре чути.

Адже вчитися на власних помилках у даному випадку не зовсім правильний вибір. Підвищені шуми можуть завдати органам слуху незворотню шкоду , яку неможливо буде виправити. Напевно, ніхто не може захотіти перестати чути те, що відбувається навколо нас. Тому дуже важливо, щоб кожен усвідомлював всю серйозність загрози одному з найважливіших почуттів людини і вживав усіх необхідних заходів, щоб захистити слух. 

Якщо прислухатися, ми з Вами живемо у дуже галасливому світі. Навіть вдома стикаємося з різними шумами, через які почуваємось, м'яко кажучи, не дуже добре. У більшості випадків ми не можемо залишити галасливу виробничу ділянку, і наші органи зазнають суттєвих стресових навантажень. Патогенна дія шумів різноманітна і до кінця ще не вивчена. Проте відомо те, що шум діє на людину через обмін речовин. Він турбує, дратує і може завдати незворотної шкоди нашому здоров'ю.

Великий обсяг різних звуків, що надходять до кори головного мозку, викликають переживання, страх, передчасну втому. Дія шуму на людину виражається дуже широко, вона проявляється як у подразненні так і в змінах в центральній нервовій системі, а також в органах слуху, серцево-судинній та ендокринній системах, травному акті та інших органах та системах людського організму. Найпершою ознакою шкідливого впливу шуму є скарги на дратівливість, переживання, порушення сну. Також, стимулюючи стрес, шум призводить до змін у роботі надниркових залоз, гіпофіза, що відображається на розвитку адаптаційних та регуляторних функцій організму. Втрата слуху внаслідок тривалого впливу підвищених рівнів шумів — одне з найпоширеніших професійних захворювань. Потрібно робити все можливе, щоб уникнути цього захворювання. 

Що ж таке шум?

На це питання можна дати відповідь з двох різних сторін: з фізичної та медичної. Як фізичне явище шум — це хаотичне коливання пружного середовища, яке виникає під час хаотичного чергування звуків різної частоти та інтенсивності. Що стосується медицини, шумом прийнято вважати сукупність різних звуків, які несприятливо і навіть негативно впливають на організм людини, заважають його роботі або відпочинку. Зараз немає дуже чіткого і певного значення рівня інтенсивності звуку, який можна назвати шумом. Але безпосередньо на виробництві шумами називають ті звуки, які можуть завдати шкоди здоров'ю або збільшити ризик виникнення нещасних випадків. Щоб дізнатися, наскільки сильний шум, необхідно виміряти рівень інтенсивності звуку спеціальним приладом — шумоміром. 
Шумомір — це один з напростіших приладів, яким миттєво можна виміряти рівень звуку.

Коли шум може становити небезпеку? 

Як  вже згадувалося, шум є дуже небезпечним. І чим вищий його діапазон, тим він небезпечніший. На даний момент прийнята деяка шкала рекомендованих діапазонів для приміщень, в яких доводиться перебувати людині. Ми наведемо кілька прикладів: 
  • у приміщенні для відпочинку та сну рівень шуму не повинен перевищувати 30-40 дБ,
  • у приміщенні розумової праці не більше 45-55 дБ,
  • для робочих цехів, магазинів, гаражів допустимий рівень шуму 56-70 дБ,
  • для виробничих приміщень трохи більше 75 дБ.
Але якщо рівень шуму перевищує 80 дБ протягом 8 годинного робочого дня, то в цьому випадку необхідно використовувати засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) від шуму. Адже здоров'я найдорожче за все!


Ми працюємо з Брендами

x
OK