Порівняння
Робота офіса: Пн-Вт 8:00 - 17:00 Отримання товару: Пн-Вт 8:00 - 17:00
Експерт з безпеки
з 1994 року!

Новини

30.01.2017

Техніка безпеки при виконанні зварювальних робіт


svarka.jpgЗварювальні роботи відносяться до категорії особливо небезпечних як для самого зварника, так і для людей, що знаходяться в безпосередній близькості. Тому дуже важливо дотримання техніки безпеки при підготовці та проведенні будь-яких видів зварювальних робіт.

Існує ряд несприятливих факторів, здатних викликати порушення здоров'я при зварюванні:

  • Можливість ураження електричним струмом.
  • Пошкодження очей і поверхні шкіри в результаті впливу випромінювання електричної зварювальної дуги.
  • Попадання на тіло побічних продуктів зварювання і бризок розплавленого металу.
  • Поразка дихальних органів отруйними випарами і газами.
  • Висока ймовірність виникнення пожежі в зв'язку з сильним розігрівом задіяних в робочому процесі конструкцій.
  • Небезпека вибуху використовуваних газових балонів.
  • Отримання механічних травм.

ПІДГОТОВКА ДО ПРОВЕДЕННЯ РОБІТ

З огляду на перелічені вище можливі ускладнення при виконанні зварювальних робіт, надзвичайно важливо виконати всі доступні запобіжні заходи:

  • перевірка готовності електричної мережі до безаварійного підключення наявного зварювального обладнання;
  • підтвердження цілісності ізоляційних покриттів силових проводів і наявності надійного заземлення;
  • виявлення несправностей зварювальної установки, супутніх механізмів і пристосувань;
  • організація зручного доступу до місця зварювання і безперешкодного переміщення навколо нього;
  • перевірка роботи вентиляційної системи або забезпечення умов для вільної циркуляції повітря.

ЗАХИСТ ОРГАНІВ ЗОРУ

Негативний вплив випромінювання електричної зварювальної дуги на сітківку ока вважається загальновідомим фактом і є приводом для підвищеної уваги всіх учасників зварювального процесу. Також це стосується напарників, які часто залучаються при виконанні складних і нестандартних робіт.

Для захисту очей і обличчя використовуються зварювальні маски, захисні окуляри і спеціальні щитки. Популярним і поширеним засобом захисту органів зору при проведенні робіт є зварювальна маска хамелеон, що відрізняється різноманітністю регулювань і зручністю налаштувань. Звичайно, можна використовувати і прості маски, але професійні засоби і інструменти вважаються більш ефективними і надійними за всіма параметрами, тому економити на своєму здоров'ї не потрібно.

Якщо функції вашого напарника обмежуються лише підготовчими заходами для виконання основних робіт, цілком ймовірно, що маска зварника стане для нього надмірним аксесуаром. У таких ситуаціях добре підійдуть захисні окуляри.


ЗАХИСТ ДИХАЛЬНИХ ОРГАНІВ

Оскільки виникнення летючих отруйних речовин при проведенні зварювальних робіт відноситься до стандартних наслідків, турбота про органи дихання є не менш важливою темою, ніж попередня.

Надійним елементом для захисту органів дихання вважається респіратор, який зручно одягати під маску зварника. На практиці добре зарекомендували себе респіратори з вуглецевим покриттям. Вони захищають органи дихання від зварювального диму, аерозолів, пилу та органічних запахів нижче гранично допустимих концентрацій. Наявність клапанів видиху полегшує дихання і дозволяє успішно застосовувати такі респіратори при підвищених температурах.


ЗАХИСТ ВІД ОПІКІВ

Кращий захист від попадання бризок розплавленого металу або контакту з розпеченими поверхнями надає спецодяг зварника. Область рук добре захищають краги, для інших частин тіла ефективні спеціальні куртки, костюми, комбінезони, штани, а на ноги прийнято взувати черевики зварника. Весь спецодяг повинен підходити за розміром, бути зручним і справним. Дотримання цих умов допоможе виконати заплановану роботу максимально продуктивно і безпечно.


Ми працюємо з Брендами

x
OK