Порівняння
Робота офіса: Пн-Вт 8:00 - 17:00 Отримання товару: Пн-Вт 8:00 - 17:00
Експерт з безпеки
з 1994 року!

Новини

Захист очей. Захисні окуляри: характеристики, маркування, критерії вибору
25.05.2020

Захист очей. Захисні окуляри: характеристики, маркування, критерії вибору

Як стверджує статистика, серед травм на виробництві пошкодження очей займає четверте місце за поширеністю. У більшості випадків причиною тому є проникнення в них сторонніх предметів - пилу, твердих частинок, бризок рідин, аерозолів. Внаслідок чого пошкодження можуть бути різними: від запалення, кон'юнктивіту і до часткової або повної втрати зору. Попередити більше 90% небезпечних пошкоджень очей дозволить використання захисних окулярів.


Для різних сфер промисловості існують різні види захисних окулярів. Наприклад, при слюсарних роботах або при обробці каменю важливо обирати окуляри закритого типу, що щільно прилягають до обличчя і не дозволяють стороннім частинкам потрапляти в очі. Адже траєкторія польоту металевої стружки, іскор, окалини або дрібних каменів непередбачувана. Вдалим рішенням в цьому випадку стануть окуляри з панорамним лінзою OZON™ 7-030 KN. Для робіт на вулиці при сонячному світлі краще використовувати окуляри дзеркальні - вони не спотворюють кольору і при цьому гарантують ще більший захист від дрібного сміття, іскор і пилу. Окуляри з жовтими лінзами, наприклад, OZON™ 7-051 будуть доречні в сутінках або темних приміщеннях, зокрема, на складі. Для медпрацівників відмінним варіантом стануть автоклавуючі окуляри закритого типу OZON 7-100, які запобігають потраплянню хімічних засобів і бризок на слизову оболонку очей і витримують до 40 циклів стерилізації. Широко застосовуються подібні засоби захисту і в сільському господарстві - при обрізанні дерев, обробці культур хімікатами. До речі, з цією ж метою їх використовують в приватних будинках і на дачах. Будівництво та ремонт будинків, роботи в автомайстернях і медичних лабораторіях - всі ці галузі також не обходяться без застосування захисних окулярів.

Як розібратися в різноманітті їх видів і на що звернути увагу при виборі?

Класифікація захисних окулярів

За своєю будовою окуляри поділяються на відкриті і закриті. Більшість окулярів відкритого типу мають класичну конструкцію, яка включає в себе оправи, лінзи та дужки. У деяких моделях передбачений спеціальний бічний захист. Також в них відмінно циркулює повітря, що небажано, наприклад, при обробці електроінструментами металів. В цьому випадку слід зупинитися на окулярах закритого типу.

очки

Окуляри закритого типу мають свої особливості і надійніше оберігають від механічних впливів. У деяких моделях оправа і корпус об'єднані в єдиний блок. Для більш щільного прилягання до обличчя з обох боків корпусу можуть бути розташовані силіконові або гумові ущільнювачі. Замість звичайних дужок такі ЗІЗи оснащені регульованим еластичним оголів'ям.
Щоб зменшити запотівання лінз в закритих окулярах, у багатьох з них передбачена пряма або непряма вентиляція у вигляді бічних, нижніх або верхніх отворів (клапанів). І все ж при інтенсивній роботі цього неможливо уникнути, в результаті - погана видимість. Але в сучасних окулярах цей недолік вирішується нанесенням покриття проти запотівання.

Особливості лінзи

Для виготовлення лінз найбільш поширеними матеріалами є скло, пластик і полікарбонат. Кожен з них має свої переваги і недоліки. Наприклад, скляні прилади краще пропускають світло, але досить крихкі, а пластикові легше їх в 2-3 рази, проте нестійкі до подряпин. 

Пластикові лінзи використовують в основному для медичних окулярів. Більшість же лінз виробляють з полікарбонату. Цей матеріал легкий, міцний і більш стійкий до ударів, ніж скло або інший вид пластику. При інтенсивних впливах поверхня полікарбонатних лінз тріскається, але уламки в очі не потрапляють. Крім того, вони поглинають 99,9% ультрафіолетового сонячного випромінювання.
Якісні лінзи не мають оптичних дефектів, не спотворюють предмети, забезпечують хороший огляд і підходять для тривалого носіння - саме такі характеристики відповідають першому оптичному класу. До речі, всі окуляри ТМ OZON мають оптичний клас 1.

Для поліпшення властивостей лінз виробники наносять на них спеціальні покриття, завдяки яким окуляри набувають нових властивостей. Так, щоб зробити їх більш міцними і збільшити термін використання, більшість пластикових лінз покривають зміцнюючи ми плівками. Для додання лінзам водо- і брудовідштовхуючих властивостей використовують гідрофобное покриття, внаслідок чого вода не розтікається по лінзі, а збирається в дрібні краплі на її поверхні. 

Защитные очки OZONБагатошарове покриттям застосовується, щоб зменшити відбиття світла і підвищити зоровий комфорт. Металізоване покриття нейтралізує електромагнітні хвилі, а антистатичне - відповідно статичну електрику і при цьому відштовхує пил. За допомогою додаткових покриттів досягається необхідний колір лінз. Особливо актуально для закритих окулярів покриття проти запотівання - спеціальна плівка, різко зменшує конденсацію вологи при зміні температурних умов. Таке покриття лінзи позначається маркуванням Anti-Fog (А / F). Якщо роботи ведуться серед постійної зміни освітлення, підійдуть окуляри з фотохромним покриттям. Закриті окуляри з лінзою з ацетату добре захищають від хімічних впливів. Наприклад, окуляри 3М ™ 2890SA стійкі до парів органічних речовин.

Покриття може наноситися на внутрішню і на зовнішню сторони лінз. Для досягнення максимальної якості та комфорту багато виробників використовують багатофункціональні покриття.

Важливі характеристики

Обирати окуляри необхідно в залежності від сфери застосування, з огляду на наступні властивості:

модель окулярів
матеріал лінз
тонування
покриття.

Важливою характеристикою при підборі є оптичний клас, ударна міцність, виробник, знак відповідності CE - спеціальний знак, який свідчить про те, що виріб відповідає основним вимогам директив і гармонізованим стандартам ЄС, а також те, що продукт пройшов процедуру оцінки відповідності директивам.

З урахуванням маркування

Залежно від міцності лінз та оправи захисні окуляри мають різне маркування, яке наносять відповідно на лінзу і оправу. На нього також необхідно звертати увагу при виборі ЗІЗ. 

Защитные очки OZONНа оправі позначення наносяться на внутрішній бік правої дужки. На маркуванні розміщують інформацію про ідентифікатор виробника, номер ЕN стандарту, області застосування, символ механічної міцності, знак відповідності ЄС.

Маркування лінз повинно включати:

номер фільтру
логотип виробника або назву бренду
клас оптики
символи міцності матеріалу
символи застосування
символи механічної міцності

Існує кілька основних характеристик лінзи, які визначають її захисні якості відповідно до Європейського стандарту Conforming European (CE) EN166. Однією з основних є стійкість лінзи до ударних навантажень від летячих частинок і позначається як швидкість в метрах за секунду.

Ступінь механічної міцності позначається буквами S, F, B, A, при цьому А - найвищий показник. F - захист від низькоенергетичних ударів 45 м/с. B - захист від низькоенергетичних ударів 120 м/с. Буква Т відразу після букв, що вказують на рівень енергетичного навантаження, вказує на те, що окуляри можна використовувати при екстремальних температурах від -5 до + 55 ° С.

Також варто звернути увагу на такі позначення:

A / S - покриття, стійке до подряпин
A / F - покриття, стійке до запотівання
KN - покриття, стійке до запотівання та подряпин

Символи класу оптики (оптичний клас) - це рівень спотворення, яке створюють окуляри. За оптичних параметрів всі окуляри поділяються на три класи:

1 - для постійної роботи
2 - для роботи з перервами
3 - не для постійного носіння 

Області застосування виробники позначають цифрами. Наприклад, вісімка передбачає підвищений захист очей від електричної дуги короткого замикання. Трійка - від розпечених рідин. Четвірка - від частинок довжиною більше 5 мк., А п'ятірка - від мікроскопічних часток довжиною менше 5 мк.

Ергономіка та комфорт

Дуже часто працівники не носять захисні окуляри через дискомфорт - окуляри погано «сидять», у них обмежена видимість, натирають перенісся тощо. Саме тому провідні світові виробники ЗІЗ органів зору приділяють увагу ергономічності захисних засобів. Наприклад, в сучасних окулярах можна змінювати довжину дужок. Незважаючи на простоту, ця функція дозволяє врахувати індивідуальність людини. Наприклад, окуляри 7-031 А/F і 7-013 А/F мають 10 положень нахилу лінз і 3 положення регулювання довжини дужки для зручного положення окулярів і надійного прилягання. А широка еластична тасьма оголів`я на закритих окулярах легко регулюється і комфортна при носінні.
Багато виробників захисних окулярів мають в своєму арсеналі закриті окуляри, які можна носити поверх коригуючих. У лінійці ТМ OZON це окуляри 7-053, 7-029, в ТМ захисні окуляри 3M™ 2800 AS.

Важливою деталлю також є дужки окулярів. Прогумовані заушники перешкоджають ковзанню очок під час руху. Крім того, на них можуть знаходитися отвори для страхувальної тасьми.
Вага якісних окулярів повиннна бути мінімальною при максимальній міцності. Суперлегкі в цій категорії є окуляри 7-084 та 7-085. Їх вага складає всього 24 г. Носові упори або перемички також значущі: вони не повинні мати зазубрин, задирок і гострих країв.

Таким чином, обираючі захисні окуляри в інтернет-магазині OZON, враховуйте їх особливості. І тоді їх носіння буде комфортним, а захист ваших очей - надійним.


Ми працюємо з Брендами

x
OK