Порівняння
Робота офіса: Пн-Вт 8:00 - 17:00 Отримання товару: Пн-Вт 8:00 - 17:00
Експерт з безпеки
з 1994 року!

Новини

ЯК ЗРОБИТИ ІНСТРУКТАЖ З ОХОРОНИ ПРАЦІ РЕЗУЛЬТАТИВНИМ
09.12.2021

ЯК ЗРОБИТИ ІНСТРУКТАЖ З ОХОРОНИ ПРАЦІ РЕЗУЛЬТАТИВНИМ

Безпека та охорона праці – це найважливіше питання на підприємствах, де працівники через специфіку роботи щоденно наражаються на небезпеку. Звісно, що інженер, відповідальний за охорону праці, має дбати про захист робітників. Але на що він має звертати увагу насамперед?

Формальний інструктаж – це велика небезпека!
На жаль, іноді охорона праці неефективна з простої причини: інструктаж на підприємстві проводять «для галочки». У такому разі працівник ставить свій підпис, засвідчуючи, що ознайомлений з інструктажем. Але насправді не знає елементарних правил безпеки, і це може призвести до негативних наслідків: ушкоджень, травм або навіть смерті співробітників. Виправити таку ситуацію можна лише регулярним навчанням працівників.

Як навести лад у сфері навчання з охорони праці?
Почнемо з того, що документ, який регламентує навчання та інструктаж з охорони праці, має бути якісним. На підприємстві має бути положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці. Положення має враховувати специфіку виробництва. Проєкт  документа обов’язково опрацьовують керівники та головні фахівці структурних підрозділів. Саме вони вносять у нього актуальні зміни та доповнення. Також у цьому положенні мають бути додатки з усіма належними зразками.

Навчання має бути ефективним
Для того щоб навчання дійсно було корисним, і працівники отримували знання, які допоможуть їм уникнути небезпеки, повинно знати, що гірше за все засвоюється інформація у формі лекції (запам’ятовується лише 5% матеріалу). Під час читання людина запам’ятовує 10% інформації, при демонстрації матеріалу – 30%, протягом дискусії – 50%. Результативність навчання залежить від того, наскільки цікаво доноситься інформація. Якщо озвучуються проблеми, які актуальні саме на робочих місцях, відбувається дискусія, обговорення, тоді працівники краще запам’ятовують матеріал. Важливими засобами ефективного навчання є друковані (наочні) матеріали, зворотний зв’язок, позитивний настрій викладача і навіть звучання його голосу.

Також потрібно врахувати такі чинники:

1. Зручний час для занять. Не рекомендується проводити навчання у вихідні дні або залучати до нього працівників після важкої роботи.
2. Компетентність, навички та досвід працівників. Враховуючи ці фактори, можна розподілити людей по групах, щоб отримана ними інформація була актуальною для окремої групи.
3. Готуючись до занять, потрібно продумати, які речі можуть знадобитися в процесі, особливо якщо йдеться про презентацію та використання аудіозасобів.
4. Наведення у процесі навчання конкретних фактів із життя. Яскраві приклади краще запам’ятовуються та заохочують працівників слухати викладача уважніше. Навіть якщо деякі приклади здаються викладачу занадто жорстокими, він має усвідомлювати, що саме такий метод є ефективним.

Потрібно пам’ятати, що окрім свідомості працівників, на ефективність навчання впливає здатність організувати цей процес. Тому дуже важливо уважно поставитися до вибору тренерів і викладачів. Це мають бути кваліфіковані спеціалісти, навчання в яких буде високорезультативним. Тоді працівники почуватимуться впевненішими на робочому місці, а керівники — спокійнішими за безпеку своїх підлеглих. Якість і регулярність проведення інструктажів з охорони праці – це здоров’я та життя ваших працівників!



Ми працюємо з Брендами

x
OK