Порівняння
Робота офіса: Пн-Вт 8:00 - 17:00 Отримання товару: Пн-Вт 8:00 - 17:00
Експерт з безпеки
з 1994 року!

Новини

21.03.2016

Засоби захисту органів дихання в несприятливих умовах

Пошкодження органів дихання може стати причиною серйозних захворювань і навіть смерті. Часто ураження дихальної системи може проявитися через багато років, особливо у людей, робота яких безпосередньо пов’язана із забрудненим повітрям. Але іноді так трапляється, що захистити органи дихання потрібно терміново, це стосується несприятливої екологічної ситуації, природних катастроф й інших випадків, коли повітря робиться нестерпно брудним, в його складі знаходять величезну кількість домішок неорганічного чи органічного складу, а також шкідливих випарів.

Для того, щоб людина працювала в несприятливих умовах, використовують різні засоби захисту органів дихання. Такі вироби роблять роботу набагато комфортнішою і дозволяють зберегти здоров’я навіть у найнесприятливіших умовах. Найбільш популярними видами захисту дихальних шляхів і органів є протигази і респіратори. У деяких випадках використовують спеціальні маски, вироблені із стійких до пилу тканин або ж звичайні ватно-марлеві пов’язки, що можна придбати в будь-якій аптеці.

Види протигазів та їх особливості

Протигаз – прибор, що здатний захистити органи дихання від шкідливих речовин, що потрапили в повітря, радіації і навіть бактерій, якщо мова йде про роботу в лабораторіях. Це простий засіб може врятувати життя – варто про це пам’ятати.

Протигаз був створений у період Першої світової війни, коли використовувалась величезна кількість хімічної зброї. Потім такі засоби захисту стали дуже популярними, їх використовували не тільки для захисту людського організму, але й для збереження життя тваринам. Існують протигази для коней, собак, корів і волів.

Протигази можна розділити за принципом захисту:
  • Фільтруючі. Повітря очищається від шкідливих домішок і надходить до людини;
  • Ізолюючі. Пристрої, які повністю обмежують дихання від зовнішнього повітря, забезпечуючи людину повітрям із патрона протигаза.

Фільтруючі та ізолюючі протигази

Як ми вже з’ясували, кожен із цих протигазів використовується для визначеного випадку, фільтруючий, коли потрібно очистити повітря для дихання, а ізолюючий у випадку, коли в атмосфері не вистачає кисню або ж повітря настільки забруднене, що очистити його неможливо.

Застосування фільтруючого протигазу дозволено, якщо в повітрі міститься не менше 20% кисню. В комплект фільтруючого протигазу входять: лицьова частина, коробка-фільтр, сумка, засоби, що перешкоджають запотіванню окуляр, утеплюючі манжети для зимового періоду.

Протиаерозольний фільтр очищає повітря від токсичних речовин і шихти, яка поглинає токсичні пари й гази. Лицьова частина пов’язана з фільтром за допомогою спеціальної трубки, через яку очищене повітря потрапляє в область призначення. Маска також захищає очі й шкіру обличчя.

До складу ізолюючого протигаза входять наступні елементи: маска для обличчя, регенеративний патрон, дихальний мішок, сумка. Кисень людина отримує із патрона, оскільки доступ до внутрішнього середовища обмежений. Саме у цій частині повітря збагачується киснем за допомоги спеціальних речовин. Використовувати протигаз такого типу можна до 2 годин.

Лицьова частина обох приборів має декілька розмірів. Розмір протигаза підбирають у відповідності з об’ємом голови.

Класифікація респіраторів: який обрати?

Респіратори – це функціональні й зручні в користуванні фільтруючі засоби для захисту органів дихання, що застосовуються в умовах невеликого забруднення повітря. Вони можуть використовуватися в побуті й на виробництві.

Виокремити респіратори можна:

  • За призначенням (захищають від різних забруднень, наприклад, пилу, радіації, газів та інших);
  • За конструкцією (оснащені дихальним клапаном);
  • За терміном експлуатації (одноразового використання, зі змінним фільтром).

Вирушаючи по респіратор, необхідно точно знати сферу його застосування. Наприклад, для фарбування автомобіля потрібно використовувати одну модель, а для більш забруднених робіт – іншу. Для постійного використання краще придбати багаторазові моделі зі змінним фільтром. Одноразові респіратори утилізуються відразу після використання. Під час вибору такого захисного засобу особливу увагу потрібно приділити системі фільтрів.

Найпопулярніші моделі респіраторів:
  • Пелюстка. Захищає від промислового пилу, вірусів і таке інше. Одна із найпростіших моделей. Після декількох часів використання пристрій необхідно змінювати на новий. Такій пристрій не використовується для захисту від отруйних речовин;
  • РПА-1. Використовується в промисловості й на виробництвах із великою кількістю пилу;
  • Р-2. Забезпечує захист від радіації;
  • РУ-60. Захищає від забруднень із невисокою концентрацією шкідливих речовин;
  • РПГ-67 газозахисний. Ефективний захист від отруйних газів за умови, що концентрація шкідливих речовин не перевищує норму більше, ніж в 15 разів;
  • Росток. Протиаерозольний респіратор, випускається в декількох модифікаціях 4, 12 і 50, що відповідають рівню забруднення.

Респіратори представлені на ринку в декількох розмірах. Обирають розмір за окружністю голови, як і протигаз. В комплекті до респіратора можна також підібрати захисні окуляри для очей, які після органів дихання найбільш чутливі в умовах забрудненого повітря.

Підручні засоби захисту органів дихання

Коли поряд немає протигазів чи респіраторів, не варто впадати у відчай, потрібно виходити із ситуації, використовуючи різноманітні підручні засоби. У пригоді стануть прості, але ефективні в деяких випадках засоби захисту: ватно-марлеві пов’язки й маски із тканини, що поглинає пил. Вони не захистять від хімічних речовин, але цілком можуть врятувати від радіоактивного пилу, бактерій, інфекційних захворювань. Використання таких пов’язок обов’зкове в період епідемій вірусних чи бактеріальних хвороб.

Якщо ви потрапили в ситуацію, коли захист органів дихання життєво необхідний, обов’зково використовуйте ці засоби. Вибір того чи іншого варіанту залежить від складності умов, кількості та якості забруднень. Іноді простіше запобігти ураженню органів дихання, чим лікувати наслідки.

Ми працюємо з Брендами

x
OK